Olimme viikonlopun Dar es Salaamissa Safari Salama tapahtumassa, jossa puhuttiin lasten oikeudesta turvalliseen matkustamiseen ja kadulla kulkemiseen ilman pelkoa seksuaalisesta ahdistelusta. Safari Salama on erään Mwananyamalaisen aktivistin luoma projekti, jossa alettiin kouluttamaan ihmisten liikuttamisesta vastaavia ihmisiä eli pikkubussien (daladala), moottoripyörien (pikipiki/bodaboda) ja bajaji (tuktuk) kuskeja suojelemaan lapsia ja toimimaan vastuullisina kuljettajina, jotka ovat lasten seksuaalista ahdistelua ja sukupuoleen kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Kuljettajia on koulutettu n. 3000 ja heidät tunnistaa mm. huomioliiveistä, joissa lukee "safari salama."

safari%20s.jpg

Tyttöjen asema on huono ja he ovat turvattomomia, mutta ei pidä ummistaa silmiä siltä, että myös pojat voivat joutua ahdistelun ja sopimattomiien kosketusten ja jopa raiskausten uhreiksi. Tytöille ja naisille löytyy turvatajoja, mutta pojille ei. Ainoa, joka on ollut tiedossa on lakkautettu rahan puutteen vuoksi. Onkin aika käsittämätöntä, ettei valtio tue näitä kallisarvoisia paikkoja rahallsesti eikä maassa ole edelleenkään tarpeeksi kooulutettuja ihmisiä. Itse haluaisin perustaa eräänlaisen transitkeskuksen, johon kuka tahansa avun tarvisija sukupuolesta riippumatta, voi tulla ja josta hänet ohjataan oikeaan paikkaan ja oikeanlaisen avun piiriin yhteistyössä kaikkien turvatalojen kanssa.

Tansaniassa toimii myös C-sema 116 lasten ja nuorten 24/7 auttava puhelin, jossa koulutetut ihmiset vastaavat numeroon tuleviin puheluihin ja antavat kuuntelu apua sekä neuvontaa. Tapasin yhden organisaatiossa työskentelevän ihmisen tilaisuudessa ja heidän työnsä teki vaikutuksen. TUntuu hyvälle nähdä, että lasten asoihin  on alettu kiinnittämään entistä näkyvämmin huomiota ja on aloitettu paljon ohjelmia niiden parantamiseksi. Täällä ollaan tosissaan! Sanoin ystävälleni, että Suomeen palattua minun on saatava lisää koulutusta aiheesta ja päästävä töihin paikkaan,jossa voin oppia konkreettisesti  kohtaamista, asioista puhumistä/niiden esille ottamista jne. Tuntuu hyvälle ja voimauttavalle, että täällä on paljon ihmisiä jotka ovat nousseet taistelemaan heikompien aseman puolesta, eikä vain tyttöjen tai naisten.

Maailma on muutos tilassa. Niin minäkin. Huomisen jälkeen siirryn ihan muihin hommiin hiippakunnan sisällä.Mutta siitä myöhemmin

AminaJ